Scheidingsinformatie - Woning

Woning
Onverkoopbare woning

Oude woning

Wie blijft er in de woning of moet de woning verkocht worden? Krijgt u de woning wel verkocht op deze woningmarkt? En wat als u de woning niet verkocht krijgt?

Nieuwe woning betaalbaar?

Allereerst moet er natuurlijk gekeken worden of de woning betaalbaar is voor één van u afzonderlijk.

Wie blijft in de woning?

Is de gezamenlijke woning een huurwoning, dan kan er ook gekeken worden naar wie er het langst in de woning zit en wie het eerste huurrecht verkregen heeft. Bent u tegelijkertijd de huurwoning gaan betrekken, dan kunnen overige omstandigheden een rol spelen. Sowieso zijn minderjarige kinderen een heel belangrijke omstandigheid. Aangezien kinderen zo min mogelijk onder een scheiding horen te lijden en het vaak als positief voor een kind wordt gezien om hem/haar in de oude vertrouwde woning en omgeving te laten wonen, is dit een belangrijk argument om in de woning te blijven. Dus wanneer u de opvoeding van het kind op u zal nemen, kunt u om die reden aangeven dat u meer recht op de oude woning hebt, ook als u pas later huurder bent geworden en uw partner de huurwoning eerder alleen bewoonde. Is de gezamenlijke woning een koopwoning, dan geldt in principe hetzelfde als voor de huurwoning. Het verschil is dat wanneer u beide eigenaar bent, één van u uitgekocht (bij overwaarde) zal moeten worden of de ander een bedrag zal moeten betalen (bij onderwaarde). Of wanneer geen van u de woning (inclusief alimentatie) alleen kan betalen, dan zal deze verkocht moeten worden.

Woning onverkoopbaar

Als uw koopwoning onverkoopbaar is, terwijl u beiden eigenaar bent, dan zult u beiden wel verantwoordelijk blijven voor de kosten van de woning. De gezamenlijke woonlasten zullen door een extra nieuwe woning toenemen. Kijk op onverkoopbare woning voor meer informatie over de verdeling van de woonkosten. 
Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Barendrecht, Breda, Capelle Aan Den Ijssel, De Bilt, De Meern, Delft, Den Haag, Den Helder, Deventer, Diemen, Doetinchem, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Geleen, Groningen, Haarlem, Heerhugowaard, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoofddorp, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Pijnacker, Rotterdam, s Hertogenbosch, Schiedam, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Voorburg, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie