Scheidingspapieren - Ouderschapsplan


1. Wat is een ouderschapsplan?

2. Wat staat er in een ouderschapsplan

3. Voor wie is een ouderschapsplan verplicht?

4. Moet een ouderschapsplan bevestigd worden door een rechter?

5. Kan ik mijn ex-partner aan de afspraken in het ouderschapsplan houden?  

 

1. Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een document voor gescheiden ouders met afspraken over de verzorging en opvoeding van een minderjarig kind. (artikel 1:247 BW, artikel 1:247a BW, artikel 815 Rv). Het doel van een ouderschapsplan is dat ouders zoveel mogelijk duidelijkheid krijgen over hoe hun nieuwe ouderschapsrelatie eruit ziet. Dit zodat er zo min mogelijk conflicten ontstaan in de toekomst en dus ter voorkoming van een levenslange vechtscheiding waar zowel de ouders als de kinderen ongelukkig van worden.

Terug naar boven 

 

 

2. Wat staat er in een ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan worden verschillende afspraken opgenomen, die belangrijk zijn voor de opvoeding en verzorging van het kind. In het ouderschapsplan worden in ieder geval afspraken opgenomen over de wijze waarop de ouders de zorg- en opvoedingstaken verdelen of het recht en de verplichting tot omgang, vormgeven. Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden over de wijze waarop de ouders elkaar informatie verschaffen en raadplegen over belangrijke onderwerpen die over het welzijn en het vermogen van het kind gaan. Tot slot geeft de wet aan dat het verplicht is om afspraken te maken over de kosten van de verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen (alimentatieafspraken). Kortom van essientiŽle afspraken over de kinderalimentatie en de omgangsregeling tot belangrijke praktische afspraken over bijvoorbeeld de zorgverzekering en bezoeken van ouderavonden worden opgenomen in het ouderschapsplan.

Terug naar boven 

 

 

3. Voor wie is een ouderschapsplan verplicht?

Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht voor ouders van minderjarige kinderen, die gaan scheiden en die het gezamenlijk gezag hebben over de kinderen. Het ouderschapsplan is verplicht voor zowel gehuwden als samenwonenden die gaan scheiden. Een ouderschapsplan is dus niet verplicht voor scheidende ouders, die niet getrouwd zijn en die geen gezamenlijk gezag hebben.

Terug naar boven 

 

 

4. Moet een ouderschapsplan bevestigd worden door een rechter?

Voor ouders die getrouwd zijn en gaan scheiden moet het ouderschapsplan door de rechter worden bevestigd. Voor ouders die samenwonen is er geen verplichting om het ouderschapsplan door de rechter te laten bevestigen. Wel kan het verstandig zijn om de afspraken van het ouderschapsplan in een notariŽle akte vast te laten leggen, zodat de afdwingbare afspraken ook direct afdwingbaar worden.

Terug naar boven 

 

 

5. Kan ik mijn ex-partner aan de afspraken in het ouderschapsplan houden?

Ja, wanneer een ouderschapsplan door u beiden is ondertekend, dan kunt u uw ex-partner aan de gemaakte afspraken houden. Wanneer het ouderschapsplan is bevestigd door de rechter, kunt u de afdwingbare afspraken meteen afdwingen. Samenwonenden kunnen via een notariŽle akte regelen dat hun afdwingbare afspraken (over bijvoorbeeld kinderalimentatie) afgedwongen kunnen worden. Een ouderschapsplan zal met de tijd veranderen. Zo worden de kinderen ouder en vraagt elke leeftijdsfase specifieke afspraken. Ook de het leven van de ouders kan veranderen, waardoor het bestaande ouderschapsplan gewijzigd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer ťťn van de ouders wil gaan verhuizen of wanneer een ouder zijn/haar baan verliest. Voor hulp bij het maken van nieuwe afspraken kan altijd een mediator ingeschakeld worden. De onpartijdige mediator helpt de ouders te komen tot werkbare afspraken en helpt te voorkomen dat ouders in een vechtscheiding belanden.

Terug naar boven 


Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Barendrecht, Breda, Capelle Aan Den Ijssel, De Bilt, De Meern, Delft, Den Haag, Den Helder, Deventer, Diemen, Doetinchem, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Geleen, Groningen, Haarlem, Heerhugowaard, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoofddorp, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Pijnacker, Rotterdam, s Hertogenbosch, Schiedam, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Voorburg, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie