Scheidingsinformatie - Woning - Onverkoopbare woning

1. Hoe kunnen we de woning zo snel mogelijk verkocht krijgen?

2. Wie mag er in de woning blijven wonen?

3. Wie moet de hypotheek en de andere woonlasten in de tussentijd betalen?

4. Ik woon niet meer in de woning, ben ik verplicht de hypotheek te betalen?

5. Kan de bank de hypotheekaflossing op mij verhalen, ondanks de afspraak met mijn ex?

6. Moet mijn partner meewerken aan de verkoop van het huis?

 

 

 

 

1. Hoe kunnen we de woning zo snel mogelijk verkocht krijgen?

Bereid u zich goed voor, voordat u de woning in de verkoop zet.

 

Zorg dat de presentatie van uw woning goed is. De eerste indruk van uw woning is belangrijk. De eerste indruk wordt meestal via foto's via het internet achtergelaten. Geïnteresseerden bekijken deze foto's regelmatig voordat zij serieuze interesse zullen tonen. Zorg daarom dat foto's en de presentatie van uw woning goed is. Voor professionele foto's en deskundigheid hoe u uw woning het beste kunt presenteren, kunt u de hulp inschakelen van een professionele verkoopstyler. Een kleine investering kan u op dit gebied veel opleveren. Niet altijd is het zakken met de vraagprijs de oplossing, maar regelmatig is het gewild maken van uw woning de oplossing. Zodra uw foto's bekeken worden, dan geeft dat al aan dat uw vraagprijs als een optie wordt gezien.

 

Maak voor uzelf een inschatting van een reële vraagprijs van uw woning. U kunt bijvoorbeeld vergelijkbare woningen via Funda bekijken. U kunt hiervoor ook een makelaar raadplegen. Het is belangrijk om een concurrerende verkoopprijs te kiezen. Wanneer een vergelijkbare woning twee straten verderop €10.000,-- goedkoper wordt aangeboden, is de kans groot dat de aandacht van de potentiële koper naar deze woning uitgaat.

 

Door de scheiding is er vaak sprake van 2 aparte woonruimtes. De gezamenlijk koopwoning en een nieuwe woning voor de vertrekkende partner. Hierdoor gaan de woonkosten vaak omhoog. Het niet verkocht krijgen van de woning kost per saldo dan ook geld. Een woning snel verkopen tegen een lagere prijs, kan aan de andere kant weer leiden tot een hogere restschuld. Het niet direct nemen van verlies kan op termijn nog meer geld gaan kosten. Maak voor uzelf dan ook een rekensom, waarbij u een lagere verkoopprijs afzet tegen lagere gezamenlijke woonkosten.

Terug naar boven 

 

 

2. Wie mag er in de woning blijven wonen?

Wanneer u beide eigenaar bent van de woning, dan heeft u gelijke rechten om in de woning te verblijven. De omstandigheden zullen dan moeten uitmaken wie er meer aanspraak kan maken om in de woning te blijven. Het opvoeden en verzorgen van minderjarige kinderen is een heel belangrijke omstandigheid. Aangezien kinderen zo min mogelijk onder een scheiding horen te lijden en het vaak als positief voor een kind wordt gezien om hem/haar in de oude vertrouwde woning en omgeving te laten wonen, is dit een belangrijk argument om in de woning te blijven. Dus wanneer u de opvoeding van het kind op u zal nemen, kunt u om die reden aangeven dat u meer recht op de oude woning hebt. Een andere belangrijke omstandigheid kan zijn dat de één de financiële lasten van de woning beter kan dragen dan de ander. Weer een andere omstandigheid kan het makkelijk vinden van woonruimte bij bijvoorbeeld vrienden of familie zijn.

Terug naar boven 

 

 

3. Wie moet de hypotheek en de andere woonlasten in de tussentijd betalen?

Wanneer u beiden de koopwoning op uw naam hebt staan, dan bent u ook allebei aansprakelijk voor de hypotheek- en andere lasten. De zogenaamde eigenaarslasten. Eigenaarslasten zijn die lasten van de woning als de hypotheekrente en aflossing, onroerende zaakbelasting, waterschapslasten en opstalverzekering. Deze lasten blijven voor beide eigenaren bestaan. De gebruikerslasten zijn kosten die het gevolg zijn van bewoning. Dit zijn lasten als telefoonkosten, gas/ water/ elektra, rioolrechten, afvalstoffenheffing. Deze kosten komen voor rekening van degene die in de woning blijft wonen.

Terug naar boven 

 

 

4. Ik woon niet meer in de woning, ben ik verplicht de hypotheek te betalen?

Ja, als eigenaar bent u gehouden om de eigenaarslasten te blijven betalen. Zie hierboven. Wel kan het redelijk zijn dat u een vergoeding krijgt voor het feit dat u geen gebruik van de woning maakt of niet direct kan beschikken over een eventuele overwaarde, een zogenaamde gebruiksvergoeding.

 

- overwaarde

Aangezien de niet bewonende eigenaar geen beroep kan doen op het hem/haar toekomende deel van de overwaarde, kan het redelijk zijn om 4% van de helft van de overwaarde als gebruiksvergoeding te betalen. Of dit is een redelijk bedrag ter compensatie voor het niet gebruiken van het eigendomsrecht op de woning.

 

- niet gebruikmaking (onredelijk: wel de lasten, niet de lusten)

Aangezien de eigenaar, die niet in de woning woont wel gehouden is om de eigenaarslasten te voldoen, kan gesteld worden dat de bewoner een bedrag aan de niet bewoner voldoet gelijk aan de eigenaarslasten van de niet-bewoner of een ander redelijk geacht bedrag. Dit voor zover het inkomen het van partijen toelaat. Simpel gezegd de bewoner betaalt een soort huur voor de extra ruimte die hem/haar ter beschikking staat.

Terug naar boven 

 

 

5. Kan de bank de hypotheekaflossing op mij verhalen, ondanks een andere afspraak daarover met mijn ex?

Ja, in het echtscheidingsconvenant kunt u wel samen afspreken dat slechts één van u de kosten op zich neemt, maar de ander blijft nog wel aansprakelijk richting bijvoorbeeld de bank voor de hypotheeklasten.

Terug naar boven 

 

 

6. Moet mijn partner meewerken aan de verkoop van het huis?

Wanneer u beiden eigenaar van de woning bent, dan kunt u alleen door samen te werken een verkoop van de woning voor elkaar krijgen. Indien één van u niet meewerkt aan de verkoop, dan kan de ander de rechter vragen om de woning te mogen verkopen, zonder de medewerking van de één.

Terug naar boven 

 

 

Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Barendrecht, Breda, Capelle Aan Den Ijssel, De Bilt, De Meern, Delft, Den Haag, Den Helder, Deventer, Diemen, Doetinchem, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Geleen, Groningen, Haarlem, Heerhugowaard, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoofddorp, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Pijnacker, Rotterdam, s Hertogenbosch, Schiedam, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Voorburg, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie