10 tips voor scheiden zonder ruzie

scheiden zonder schade

10 scheidingstips die je leven beter maken en dat van de mensen om je heen.
Zorg dat een scheiding zo soepel mogelijk verloopt en geen langdurig drama wordt. Het doel is namelijk dat het leven beter wordt en niet slechter. Je zal (hopelijk) niet alle scheidingstips nodig hebben, maar al is er maar 1 van deze scheidingstips, die jou kan helpen, dan is onze missie geslaagd!

Geen twijfel

Stel je twijfelt maar besluit toch te scheiden. Je dacht zoiets als: “zo kan het niet langer meer” of “als ik ga (dreigen met) scheiden, dan verandert mijn partner misschien wel”.

Twijfel zorgt vaak voor verwarring en onduidelijkheid bij jezelf, maar ook bij anderen. Door die gemixte signalen, wordt het er allemaal niet duidelijker op.

Bovendien heb je kans dat één van jullie of allebei onbewust een “echte” scheiding tegen gaat houden. Want met vasthouden aan een relatie met ruzie, heb je tenminste nog wel een emotionele relatie met elkaar.

Zorg dat je niet twijfelt, ga naar een relatietherapeut of een relatiecoach, maar wees zeker van de scheiding.

Inleven in de ander

Als je wil scheiden, zegt het dat jij je partner niet goed genoeg vindt.

Laat het nou zo zijn dat 99% van ons het belangrijk vindt om goed gevonden te worden door anderen.

Dus als je eigen vrouw of man je dan niet goed genoeg vindt, doet dat pijn. Dat staat natuurlijk los van hoe de ander jou laat voelen (vast ook niet goed genoeg, anders was je niet hier). Maar het ging in dit stukje even over inleven in de ander.

Het kan je helpen om uit al teveel ruzies en discussies weg te blijven. Want als jij dat inleven voordoet is de kans een stuk groter dat je partner dat ook gaat doen. En zo niet dan kan een beetje relatietherapie op dit punt wonderen doen.

Voorsprong vs. achterstand

“Wat zal ik vandaag eens gaan doen? Ik heb eigenlijk wel zin om te scheiden. Leuk! Kan ik die ook weer afstrepen van mijn bucket-list” Dit is niet echt iets wat veel gebeurt.

Meestal heeft degene, die de beslissing neemt er al lang over nagedacht over een leven na de scheiding. Soms is er zelfs al een mislukte poging gedaan. En de ander, die ziet het niet aankomen.

Ook al is de relatie zo slecht en is het al eerder gezegd, toch heeft de ander vaak een achterstand in het verwerken van een scheiding.

Kans is groot dat je partner in de ontkenningsfase schiet en zich als een slak gedraagt (lekker traag dus).

Dat is heel normaal bij een scheiding, maar wel heel vervelend voor degene die eindelijk echt heeft besloten om te scheiden.

Wees je bewust van je voorsprong en de achterstand van je partner en vergeet de vorige scheidingstips niet.

Scheidingsmelding

Een goede scheiding begint pas met een goede scheidingsmelding.

Enorme ruzie hebben en het huis verlaten of een briefje achterlaten of zelfs een advocaat inschakelen, kan een ander wel laten raden dat de scheiding eraan komt.

Dat wil nog niet zeggen dat je partner het accepteert. Als je merkt dat je partner een scheiding ontkent, poeslief doet, dan weer ontzettend boos wordt, dan is de kans groot dat de scheidingsmelding wel is aangekomen. Ga nog niet te snel over op allerlei praktische wensen. De acceptatie komt eraan. Zie ook scheidingstips 2 & 3.

Zodra je partner een scheiding accepteert is het zo veel makkelijker om te scheiden, dan wanneer er geen acceptatie is en er over alles gevochten moet worden. Zorg dus dat je een goede scheidingsmelding doet.

Zorg voor steun

Regel iemand bij wie je terecht kan voor praktische hulp (boodschappen, vervoer, kinderopvang, etc.). 

Regel ook een paar mensen van wie je emotioneel hulp kan krijgen. Familie en vrienden willen er graag vaak voor je zijn. 

Soms zelfs zo graag dat ze nog bozer op je partner zijn, dan jijzelf. Pas op met deze steun. Kies voor emotionele steun iemand, die ook nog een beetje objectief kan blijven, zodat het alleen jouw taak is en blijft om slecht te praten over je partner. 

Ga naar een coach een goede vriend of vriendin, of pak je dagboek. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar geef je emoties de ruimte. Je hebt ze nodig om je scheiding te verwerken.

Vergeet de kinderen niet

Ook altijd wanneer je vliegtuig aan het neerstorten is, moet je eerst zelf je zuurstofmasker opzetten en daarna pas die van je kinderen. 

Zo is het in een scheiding ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat jij je zo goed mogelijk voelt, zodat je er zo goed mogelijk voor de kinderen kan zijn. 

Voor de kinderen is het ook enorm belangrijk voor een goede verwerking van de scheiding dat er een goed scheidingsgesprek plaatsvindt met beide ouders tegelijk.

Zie ook de open brief aan alle gescheiden ouders.

Ken elkaars rechten

Verdiep je in je rechten én vergeet je vooral niet te verdiepen in die van je partner. Zo voorkom je tunnelvisie en escalatie. Want als je vraagt om juridisch advies voor jezelf, krijg je die voor jezelf en wordt er vaak niet verteld wat je partner allemaal voor rechten heeft. 

Vraag een juridisch adviseur: “en wat zou je mijn partner adviseren?”

Geen verwijten wel behoeftes

”Je ruimt ook nooit eens op!” is een verwijt. De ander voelt zich aangevallen, gaat in de verdediging of in de aanval of verzint zielige smoesjes, maar opstaan en opruimen ho maar. 

“Ik word heel onrustig van al die rommel, ik voel me daardoor echt gestrest. Wil je me helpen door hier rekening mee te houden”. Met de juiste toon en timing is succes gegarandeerd.

Emoties gaan voor

Wanneer iemand boos is of heel verdrietig, dan ben je met andere woorden heel emotioneel. 

Als je heel emotioneel bent, dan is het onmogelijk om te luisteren naar de inhoudelijke boodschap van iemand. 

Je bent namelijk alleen maar boos of verdrietig. De rest is even niet zo belangrijk. Ja zo werken onze hersenen nou eenmaal. 

Dus als je allemaal belangrijke dingen wil vertellen, maar je partner is eigenlijk heel boos. Stop maar met het vertellen van die belangrijke dingen, want je gaat ze niet kunnen vertellen zonder ruzie. 

“Maar vertel ‘s! Waarom ben je eigenlijk boos?”

Scheiden is geen feest, maar plan wel alvast een datum

Ga voor een positieve toekomst

Scheiden is lijden en dat zeggen ze niet voor niets. Maar natuurlijk kan een goede scheiding ook een hele opluchting zijn.

Houd er rekening mee dat je door de scheiding minder geld hebt.

Bovendien duurt het gemiddeld wel zo’n 2 jaar voordat een scheiding verwerkt is.

Maar je hebt wel de kans om weer een feest van het leven te maken. Koop de slingers alvast en prik een datum, want alleen zo gaat dat feest er ook echt komen.

Personal coaching kan je hierbij helpen.

disclaimer | privacy | voorwaarden | sitemap

© Echtscheidingaanvragen.nl 2021