Hoe vind je een goede scheidingsadvocaat?

scheidingsadvocaat
"Ik ben goed ..."

Goede echtscheidingsadvocaat gezocht

In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven heb je wat te kiezen als je een goede echtscheidingsadvocaat voor je scheiding probeert te vinden. Maar ook als je in een kleinere gemeente woont is er vaak meer dan genoeg aanbod.

Kwaliteitseisen

Is de echtscheidingsadvocaat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand dan moet er aan bepaalde eisen voldaan worden (opleiding + minimaal 10 zaken per jaar).

Dat geeft geen garanties, maar de kans is groot dat het regelen van de scheiding meer dan een eenmalige hobby is. En het is ook wel mooi meegenomen dat de advocaat “pro deo” werkt.

De advocaat, die lid is van de VFAS moeten aan nog strengere eisen voldoen. Een rare snuiter zal je er niet snel tussen vinden.

 

Ervaringsjaren

Een advocaat met jarenlange ervaring heeft zo’n beetje alles al een keer voorbij zien komen en zal wat meer routine in het werk hebben dan een scheidingsspecialist met wat minder ervaring.

Dus als je een ingewikkelde of moeizame scheiding verwacht, kan dat net het verschil maken voor een soepele scheiding.

Het risico van al die ervaring en routine, is dan wel weer dat de echtscheidingsadvocaat een beetje afgestompt is geraakt en alleen nog maar op de automatische piloot werkt.

Gelukkig doet een “kennismakingsgesprek” dan wonderen. Bovendien zijn de door ons geselecteerde advocaten gemaakt voor het echtscheidingsvak.

Andere rechtsgebieden

Een specialist is iemand, die zich op één ding richt en daar heel goed in is Je kunt je dus afvragen hoe gespecialiseerd een advocaat is in echtscheidingen als die naast familierecht, ook bestuursrecht, ondernemingsrecht, bijstandszaken, strafrecht, arbeidsrecht, verbintenissenrecht én psychiatrisch patiëntenrecht doet.

Wel kan het soms juist handig zijn wanneer er kennis is van een ander rechtsgebied. Als je ondernemer bent en gaat scheiden, is het prettig als de advocaat ook verstand heeft van ondernemingsrecht.

Werkt op toevoeging

“Toevoeging”, ”pro deo”, “gefinancierde rechtsbijstand”, “gesubsidieerde rechtsbijstand”, “overheidssubsidie” en “eigen bijdrage” zijn allemaal verschillende woorden voor hetzelfde: namelijk dat de overheid de kosten van de advocaat voor een groot deel vergoedt, zodat je zelf alleen nog een vast bedrag (eigen bijdrage) hoeft te betalen.

Als je voor een toevoeging in aanmerking komt, is het dus verstandig om te checken of de advocaat deze voor je kan aanvragen.

De bij ons aangesloten advocaten, werken op toevoeging.

Uurtarief

De meeste mensen schrikken van de hoge uurtarieven. Op zich logisch, want vergeleken met het uurloon van een werknemer gaat het om hoge bedragen.

Ondernemers zullen vaak wel beter weten, omdat er allerlei kosten gemaakt moeten worden (personeel, kantoorruimte, overige kantoorkosten, website, opleidingen, verzekeringen, lidmaatschappen, pensioen, de eigen hypotheek en dan als het even kan ook nog die mooie grote auto. En dit is nog voordat de Belastingdienst de helft komt innen.

Als je dat allemaal meeneemt, dan is een uurtarief vaak zo gek nog niet. Sterker nog bij een heel laag uurtarief kan je je afvragen, waar die dat dan van doet. Kortom schat in of het uurtarief realistisch is, en kijk wat voor auto er gereden wordt.

Wat anderen zeggen

”Ik ben de allerbeste en bij mij staat de cliënt altijd op nummer 1.” Zo dit zinnetje opschrijven ging wel heel makkelijk en snel. Maar is het ook écht zo? Bekijk eventuele reviews van cliënten over de advocaat.

Wat gebeurt er bij ziekte?

Zal je altijd zien, ligt de advocaat zelf in scheiding en zit al 3 maanden thuis met een dubbele burn-out. En wie gaat nu je scheiding regelen? 

Hoe groter het kantoor des te makkelijker lopende zaken kunnen worden overgenomen.

De advocaten en mediators, die alleen op hun kantoor werken (éénpitters), zouden als het goed is iemand (een waarnemer) hebben, die de zaken regelt, zolang hij of zij zelf wegens ziekte je niet meer kan helpen.

Bereikbaarheid

Een nadeel van een goede advocaat is dat je niet de enige bent voor wie de scheiding geregeld moet worden. Houd er dus rekening mee dat je je advocaat niet direct te spreken krijgt als je belt voor informatie.

Wel zou je mogen verwachten dat je een bericht kan achterlaten en je ook echt reactie ontvangt binnen 2 werkdagen.

Begrijpelijke taal

Advocaten en mediators, die jaren hebben gestudeerd om moeilijke woorden te begrijpen, vinden het soms ingewikkeld (lastig) om in begrijpelijke woorden uit te leggen wat de bedoeling is.

Dan kan het soms wel allemaal heel interessant klinken, maar het gaat erom dat je het begrijpt. Wellicht = misschien; tevens = ook; urgent = haast hebben.

Boefjes

Boefjes checken. O ja en advocaten, die stout zijn geweest en straf hebben gekregen, kan je hier checken.