​In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven heb je wat te kiezen als je een goede echtscheidingsadvocaat of mediator voor je scheiding probeert te vinden. Maar ook als je in een kleinere gemeente woont is er vaak meer dan genoeg aanbod. 

GEZOCHT: GOEDE ECHTSCHEIDINGSADVOCAAT OF MEDIATOR

“Ik ben een goede echtscheidingsadvocaat.”

​1. KWALITEITSEISEN

Is de echtscheidingsadvocaat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand dan moet er aan bepaalde eisen voldaan worden (opleiding + minimaal 10 zaken per jaar). Dat geeft geen garanties, maar de kans is groot dat het regelen van scheiding meer dan een eenmalige hobby is. En het is ook wel mooi meegenomen dat al deze advocaten “pro deo” werken. De advocaat, die lid is van de VFAS moeten aan nog strengere eisen voldoen. Mr. of Mrs. Bean zal je er niet snel tussen vinden.

Echtscheidingsmediators, die zijn aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand moeten net als de echtscheidingsadvocaat aan bepaalde eisen voldoen (opleidingen + jaarlijks minimaal 7 mediations). Nu mogen alleen nog echtscheidingsmediators van MFN lid worden. Het ADR-register is druk bezig dat ook de bij hun aangesloten mediators zich mogen aansluiten bij de Raad voor Rechtsbijstand.

​2. ERVARINGSJAREN

​Een advocaat of mediator met jarenlange ervaring heeft zo’n beetje alles al een keer voorbij zien komen en zal wat meer routine in het werk hebben dan een scheidingsspecialist met wat minder ervaring. Dus als je een ingewikkelde of moeizame scheiding verwacht, kan dat net het verschil maken voor een soepele scheiding. Het risico van al die ervaring en routine, is dan wel weer dat de echtscheidingsadvocaat of mediator een beetje afgestompt is geraakt en alleen nog maar op de automatische piloot werkt. Gelukkig doet een “kennismakingsgesprek” dan wonderen

​3. ANDERE RECHTSGEBIEDEN

​Aangezien een specialist iemand is, die zich op één ding richt en daar heel goed in is, kan je je afvragen hoe gespecialiseerd een advocaat echt is als die naast echtscheidingsrecht, ook bestuursrecht, ondernemingsrecht, bijstandszaken, strafrecht, arbeidsrecht, verbintenissenrecht en psychiatrisch patiëntenrecht doet. Voor een mediator geldt in principe hetzelfde. Het verschil is dat de mediator nog zou kunnen zeggen dat specialisme er helemaal niets toe zou moeten doen, omdat een mediator vooral luistert, bemiddelt en verslagen schrijft. Overigens kan het soms juist heel handig zijn wanneer er kennis is van andere rechtsgebieden. Als je ondernemer bent en gaat scheiden, is het niet verkeerd als de specialist ook verstand heeft van ondernemingen.

​4. WERKT OP TOEVOEGINGSBASIS

​Pro Deo, gefinancierde rechtsbijstand, gesubsidieerde rechtsbijstandoverheidssubsidie, eigen bijdrage zijn allemaal woordjes voor hetzelfde: namelijk dat de overheid de kosten van de advocaat of mediator voor een groot deel vergoedt, zodat je zelf alleen nog een vast bedrag (eigen bijdrage) hoeft te betalen. Als je voor een toevoeging in aanmerking komt, is het dus verstandig om te checken of de advocaat of mediator deze voor je kan aanvragen.

​5. UURTARIEF

​De meeste mensen schrikken van de hoge uurtarieven. Op zich heel logisch, want vergeleken met het uurloon van een werknemer gaat het om hoge bedragen. Ondernemers zullen vaak wel beter weten, omdat er vaak allerlei kosten gemaakt moeten worden (personeel, kantoorruimte, overige kantoorkosten, website, opleidingen, verzekeringen, lidmaatschappen, pensioen, de eigen hypotheek en dan als het even kan ook nog die mooie grote auto. En dit is nog voordat de Belastingdienst de helft komt innen. Als je dat allemaal meeneemt, dan is een uurtarief vaak zo gek nog niet. Sterker nog bij een heel laag uurtarief kan je je afvragen, waar die dat dan van doet. Kortom schat in of het uurtarief realistisch is, en kijk wat voor auto er gereden wordt.

​6. WAT ANDEREN ZEGGEN

​”Ik ben de allerbeste en bij mij staat de cliënt altijd op nummer 1.” Zo dit zinnetje opschrijven ging wel heel makkelijk en snel. Maar is het ook écht zo? Bekijk eventuele reviews van cliënten over de advocaat of mediator. 

​7. WAT GEBEURT ER BIJ ZIEKTE?

​Zal je altijd zien, ligt je scheidingsspecialist zelf in een scheiding en zit al 3 maanden thuis met een dubbele burn-out. En wie gaat nu je scheiding regelen? Hoe groter het kantoor des te makkelijker lopende zaken kunnen worden overgenomen. De advocaten en mediators, die alleen op hun kantoor werken (éénpitters), zouden als het goed is iemand (een waarnemer) hebben, die de zaken regelt, zolang hij of zij zelf wegens ziekte je niet meer kan helpen. Is er een waarnemer en wie is dat dan?

​8. BEREIKBAARHEID

​Een nadeel van een goede advocaat of mediator is, dat je niet de enige bent voor wie de scheiding geregeld moet worden. Houd er dus rekening mee dat je je advocaat of mediator niet direct te spreken krijgt als je belt voor informatie. Wel zou je mogen verwachten dat je een bericht kan achterlaten en je ook echt bericht terugkrijgt binnen 2 werkdagen.

​9. ​BEGRIJPELIJK

​Advocaten en mediators, die jaren hebben gestudeerd om moeilijke woorden te begrijpen, vinden het soms ingewikkeld (lastig) om in begrijpelijke woorden uit te leggen wat de bedoeling is. Dan kan het soms wel allemaal heel interessant klinken, maar het gaat erom dat je het begrijpt. Wellicht = misschien; tevens = ook; urgent = haast hebben.

​10. BOEFJES

Boefjes checkenO ja en advocaten, die stout zijn geweest en straf hebben gekregen, kan je hier checken.