Kosten scheiding

kosten scheiding

Wat kost een scheiding nu precies?
De scheiding kan je €0 kosten en dus gratis zijn, maar het kan ook zomaar €3000 kosten. Hoe dit zit lees je hier.

Wat kost een scheidingsspecialist?

Voor een echtscheiding zijn er 2 soorten specialisten waar je uit kunt kiezen: 

  • scheidingsadvocaat
  • scheidingsmediator

Ze regelen allebei de scheiding, maar doen dat op een net iets andere manier. Met de kieswijzer scheidingsspecialist kun je erachter komen welke manier het beste bij jullie past.

Kosten echtscheidingsadvocaat

Het gemiddelde uurtarief van de scheidingsadvocaat ligt rond de €200 en een advocaat is gemiddeld 12 uur bezig met de gemeenschappelijke scheiding. De advocaatkosten liggen dan ook gemiddeld rond de €2400.

Hoe het dan toch kan dat een scheiding voordelig of zelfs gratis is? Lees hieronder verder bij subsidie van de overheid.

Kosten scheidingsmediator

Het gemiddelde uurtarief van een mediator ligt met €160 lager dan dat van de advocaat. De mediator is met 15 uur gemiddeld genomen wel langer bezig. De mediationkosten liggen gemiddeld dan ook rond de €2400.

Kosten rechtbank

De rechtbankkosten voor 2021 zijn €309. Een ander woord voor de scheidingskosten bij de rechtbank is griffierechten genoemd. Het zijn een soort administratiekosten, zodat de rechter de scheidingszaak in behandeling neemt.

Net als de advocaatkosten en de kosten van de scheidingsmediator zijn de kosten van de rechtbank een stuk lager, wanneer je recht hebt op subsidie van de overheid.

Subsidie van de overheid

Subsidie advocaatkosten of mediationkosten

Wanneer kom je nu precies in aanmerking voor een subsidie van de overheid?

Je komt in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand van de Raad voor Rechtsbijstand als je inkomen en vermogen onder een bepaalde grens liggen. Deze gesubsidieerde rechtsbijstand is voor de advocaatkosten of voor de mediationkosten. 

Je advocaat of mediator ontvangt deze subsidie. Gaat het om een advocaat dan wordt er ook wel gesproken van advocaat van onvermogen of pro deo advocaat. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage. In sommige gevallen wordt deze eigen bijdrage ook nog vergoed. Hoe dit zit lees je hieronder bij gratis scheiden.

Hoogte eigen bijdrage

De subsidie bij een scheiding is persoonsafhankelijk. Het kan dus zijn dat één van jullie wel en de ander geen subsidie ontvangt. Doe de subsidiecheck als je wilt weten of je in aanmerking komt voor een subsidie en zie meteen wat je verwachte eigen bijdrage is.

Lagere griffierechten

De kosten voor de rechtbank zijn ook lager, wanneer je in aanmerking komt voor de overheidssubsidie. Voor 2021 zijn de kosten dan €85 in plaats van €309.

bron: rechtspraak.nl

Gratis scheiden

Hoe is gratis scheiden mogelijk? De gemeente kan de eigen bijdrage en de rechtbankkosten vergoeden, wanneer je recht hebt op een bijstandsuitkering van de gemeente. Hierdoor is het mogelijk dat de scheiding helemaal gratis is voor je.

Het is wel belangrijk dat je een eventuele korting hebt geregeld op de eigen bijdrage. Bij de subsidiecheck wordt hierover meer uitgelegd.

Offerte ontvangen

Vraag de scheidingspapieren aan en ontvang een offerte. Je zit nergens aan vast. Je ontvangt niet alleen praktische informatie over de scheiding, maar ook een offerte van een door ons goedgekeurde advocaat of mediator in de buurt.

disclaimer | privacy | voorwaarden | sitemap

© Echtscheidingaanvragen.nl 2021