Een overzichtelijk stappenplan voor het aanvragen van je scheiding, zodat je weet wat je in de praktijk zelf moet doen en wat je moet laten doen. Met links, die je verwijzen naar meer informatie over het onderwerp.Stappenplan scheiding aanvragen

​1. STAPPENPLAN SCHEIDING AANVRAGEN ZONDER SCHADE

Een scheiding is vooral een hoop praktisch geregel. Gelukkig & helaas heb je ook nog gevoel en jij niet alleen. Hier lees je 10 tips om goed rekening te houden met gevoelens tijdens de scheiding. ​

​2. VOORBEREIDEN OP AFSPRAKEN

Bereid je voor op de afspraken. Met deze handige checklisten zorg je dat je niets vergeet.

​3. KIES DE MANIER VAN SCHEIDEN

Scheiden kan simpel gezegd op 2 manieren. In overleg of zonder overleg (eenzijdig). Pas op dat je niet té snel kiest voor eenzijdig, want dan is het risico op een jarenlange vechtscheiding een stuk groter, dan wanneer je het in overleg regelt. Lees hier meer en ook nog over een 3e manier.

​4. CHECK JE RECHT OP OVERHEIDSSUBSIDIE

Als je geen of te weinig inkomen en spaarcentjes hebt, vergoedt de overheid een deel van de kosten voor de scheidingsspecialist en de rechtbank. Als je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand van de gemeente, kan je zelfs helemaal gratis scheiden.

​5. KIES DE SCHEIDINGSSPECIALIST

​Bij het kiezen van een echtscheidingsadvocaat of mediator kan je deze checklist gebruiken, zodat je weet hoe je een goede te pakken krijgt. 

​6. VERZAMEL DOCUMENTEN

​Voor het goed en zorgvuldig opstellen van de scheidingspapieren moeten er verschillende documenten verzameld worden. Bekijk deze checklist, zodat je weet welke je alvast kan gaan verzamelen.

​7. MAAK DE SCHEIDINGSPAPIEREN

​Ga je eenzijdig scheiden dan moet je dit laten doen door de advocaat. Ga je samen scheiden dan kan je ervoor kiezen om dit helemaal zelf of onder begeleiding te doen. Zie hier voorbeelden van een convenant en een ouderschapsplan.

​8. WACHT OP DE UITSPRAAK VAN DE RECHTER *

Zodra de scheidingspapieren zijn gemaakt en er een uitspraak van de rechter nodig is, zal de advocaat of mediator dit voor je regelen. Dan is het wachten op de rechtbank. Je krijgt vanzelf bericht. Houd rekening met minimaal 6 weken. Wil je meer inzicht in hoe lang het scheidingsproces duurt, kijk dan hier.Uitspraak rechter

​9. ​ONTVANG HET DEFINITIEVE SCHEIDINGSBERICHT VAN DE GEMEENTE **

​De uitspraak van de rechter is niet voldoende. Voor een definitieve scheiding, moet deze zijn ingeschreven in de gemeente. Ook dit regelt de advocaat of mediator voor je. Houd rekening met minimaal 2 weken.​

​10. LAAT HET PENSIOENFONDS WETEN **

​Er is nieuwe wetgeving onderweg, waardoor je dit niet meer hoeft te regelen, maar nu moet je nog de pensioenfondsen aangeven dat je gescheiden bent en hoe je het pensioen hebt verdeeld. Het gaat hier om pensioen dat is opgebouwd bij een werkgever en dus niet om AOW. Als jullie nooit pensioen hebben opgebouwd bij een pensioenfonds via een werkgever valt er ook geen pensioenfonds te informeren.​* Gaat het om een echtscheiding of scheiding van tafel en bed dan heb je altijd een uitspraak van de rechter nodig. Ga je in goed overleg uit elkaar en zijn er geen kinderen, dan is er geen uitspraak van de rechter nodig bij beëindiging geregistreerd partnerschap of beëindiging van de samenleving. Als er kinderen zijn waarover je allebei het gezag hebt (of krijgt), dan heb je wel weer een uitspraak van de rechter nodig ivm het ouderschapsplan.
 
** Dit geldt alleen bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed en beëindiging geregistreerd partnerschap​